Göta bio räddas med EU pengar

2012-05-18 Göta bio klarar sig undan en nedläggning. Med hjälp av ett EU-bidrag på en halv miljon kronor är föreningen nära att ha råd med en digitalisering. – Herregud, det är så fantastiskt att det inte är klokt. Jag trodde först inte mina öron.
Det säger Agneta Olsson på föreningen Götas vänner om beskedet att föreningen får 510 000 kronor av EU-projektet Leader.
– Nu behöver vi inte lägga ner biografen.
För den anrika biografen i Jonsered har varit nedläggningshotad det senaste året. Digitaliseringen av film har inneburit att bion fått allt svårare att hitta filmer på det gamla 35mm-formatet. – Det produceras nästan inga sådana filmer längre, säger Agneta Olsson. Och en bio utan filmer är ingen bio. Därför har föreningen med ljus och lykta letat efter bidrag som skulle finansiera en övergång till digital teknik. Runt en miljon kronor behövs, en enorm summa för den lilla ideella föreningen. ¬– Vi har sökt bidrag hos både regionen, staten, kommunen och EU, berättar Agneta Olsson.
I första vändan blev det nej hos regionen och staten, det vill säga Svenska filminstitutet, begärde en komplettering. Men den halva miljonen från EU förbättrar chanserna, menar Agneta Olsson.
– Det blir lättare att söka pengar nu när vi har EU-bidraget i ryggen.

Men även bidraget från EU är villkorat. Föreningen har på sig till den 3 oktober att ordna resten av finansieringen, annars fryser pengarna inne. EU-projektet Leader, vars syfte är att stimulera besöksnäringen, har blivit en riktig guldkalv för Partille. Årets konstrunda, upprustningen av Lexby by, audioguiderna och amfiteatern i Jonsered är några exempel på projekt som fått pengar från Leader.
– Vi har haft väldigt tur, säger Agneta Olsson och berättar att det är många små ideellt drivna biografer runt om i landet som hotas av nedläggning eftersom de inte har råd att gå över till digital teknik.

Göta bio har en lång anrik historia. Från början var det nyketerhetsrörelsen som drev bion i Ordenhuset. 1995 tog föreningen Götas vänner över och på bion visas aktuella filmer cirka flera gånger i månaden under våren och hösten.
– Men jag tycker att vi är något större än bara en biograf, vi är en viktig samlingspunkt också, säger Agneta Olsson.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under EU, Eu-stöd, EUbidrag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s