Förslag: Flexiblare regler för AP-fondernas investeringar

Kan tyckas som en självklart bra ide. Samtidigt ser vi hur utomordentligt dåligt andra svenska riskkapital fonder skött sin förvaltning de senaste åren. Staten är inte lämpliga förvaltare av riskkapital till små och medelstora företag. De klara helt enkelt inte av den dialogen! Jag kan ge många exempel på det från litteraturen och egna erfarenheter!

Regeringens utredare Mats Langensjö presenterar i slutet av augusti sin utredning om hur AP-fonderna ska förvaltas i framtiden.
Han bekräftar redan nu för att han vill ge större utrymme för fonderna att själva bestämma hur de ska investera i exempelvis riskkapital, något som nu begränsas till fem procent.
– Generellt sett tycker de som kan en bransch och kapitalförvaltningen väl att det är en gammal metod som man hade förr i tiden. Problemet med en gräns på fem procent är att du lägger relativt mycket kostnader på det men får inte så stort genomslag i portföljen eftersom det finns en gräns. Antingen borde man ha haft en högre gräns eller inte tillåtit det alls.
Cheferna för AP-fonderna, som förvaltar över 800 miljarder av våra pensionspengar, har flera gånger gått ut och sagt att de vill ha flexiblare regler när det gäller just riskkapitalinvesteringar.
Internationellt sett ligger Sverige på en relativt låg när det gäller den typen av investeringar, säger Mats Langensjö.
– Gränsen är ju dålig, men ser man till hur man investerar i onoterade aktier i dag ligger de svenska AP-fonderna ganska lågt jämfört med det internationella snittet som ligger kring 10 procent.
Ekot

http://m.sverigesradio.se/artikel/5178383?programId=83

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under EU, Eu-stöd, EUbidrag, Företag, Innovation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s