FAQ – vanliga frågor och svar

Fråga;
hej,
läser om alla dessa bidrag som man kan söka; dock uppenbart inte jag!
(litet företag som drivs av ägaren utan anställda)

Svar;
Nej det är svårare i ditt fall då EU fokuserar på vad de definierar som små och medelstora företag vilket med svenska mått mätt är helt fel. Vi klassas som Mikroföretag av EU när vi i Sverige talar om småföretag. För denna kategori finns det väldigt lite stöd inom EU.

Tråkigt nog så är det mest aktuella stödet som EU ger till Mikroföretag något som Sverige inte hakat på. Anledningen tror jag faktiskt är att Svenska politiker inte brytt sig om att egentligen ta reda på vad EU menar när de talar om SME. De tror sannolikt att det är småföretag i svensk bemärkelse som man talar om och därför upprepar man detta gång på gång i media utan att egentligen se konsekvenserna av det.

Det mikrolånesystem som finns inom EU är inte aktiverat i Sverige och därför finns dessa möjligheter inte för oss. Vi får därmed förlita oss på nationella bidrag och även de är relativt blygsamma som du vet för mikroföretag.

Man kan i vissa län få konsultcheckar och i andra pengar till att utveckla nya produkter och tjänster men sällan eller aldrig för expansion, marknadsföring eller sälj och export. Exportrådet har en liten satsning på att försöka hjälpa företag ut på export tillsammans med Region Skåne men även den ligger som jag ser det ett snäpp för högt upp för att egentligen ha någon verkan…

Lösningen ser jag som att vi måste hålla debatten öppen och försöka samverka bland småföretagen och bygga påverkansmöjligheter gentemot EU och staten.

/Johan Olson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s